Tuesday, November 20, 2012

War doesn't determine who is right, war determines who is left.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

"If I Ruled the World" , tajuk pidato yang pernah aku sampaikan suatu ketika dahulu . Bercakap soal hidup dan manusia , namun tidak terlihatkan kehidupan dan kemanusiaan di mana-mana . Gambar ini yang aku kongsikan ketika itu . 


1994 . Oleh Kevin Carter dan dengan gambar ini beliau telah menerima Pulitzer Prize (penganugerahan tertinggi dalam bidang jurnalisme cetak di Amerika Syarikat) . Anak kecil , merangkak mencari sisa makanan , dalam sisa waktu yang berbaki buatnya, sambil diperhatikan oleh sang hering , andai ada sisa peluang untuknya . Gambar ini menjadi muka hadapan media bercetak pada ketika itu dan menjadi perhatian penduduk bumi . Namun dengan sebaris persoalan mengakibatkan sang penerima anugerah memilih untuk membunuh diri  . "Apa yang anda buat untuk bantu anak kecil itu?" , soal mereka dan persoalan itu.. menghantuinya .

Kutuk . Kecam . Bantah . Boikot . Aku kira , dengan kata kunci ini pasti sudah seantero pelosok bumi mengetahui akan hal ini tanpa perlu aku bicara dengan panjang lebar untuk bercakap mengenai rentetannya . Di Universiti Malaya , ilmu psikologi jadi makanan ruji harianku dan perlu dihadam sebaiknya . Aku sedar  akan hakikat bahawa kognitif berfungsi dengan bagaimana , tingkahlaku juga bagaimana fungsinya . Duduk dan bantah , Post dan Komen , atau pelbagai usaha lain untuk merealisasikan kata kunci yang aku senaraikan tadi , pasti punya impaknya yang tersendiri . Besar atau kecil impaknya bukan lagi jadi soal . Bukan isu local , ini isu global . Apa sekadar vokal atau perlu diikut kebijaksanaan akal ?

Menurut hematku  aku kira isu ini tidak lagi boleh jadi isu picisan , dikongsi di laman sosial kerana bosan , tanpa peduli akan kesan , simpati tertumpah jadi alasan . Aku kira isu ini tidak lagi boleh jadi sekadar perhatian tanpa diikuti perbuatan . Ternyata rata-rata mahasiswa/i Universiti Malaya yang aku temukan ketika menyempurnakan penjelajahan Minggu Mesra Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya (MPPUM) sesi 2012/2013 menyuarakan simpati mereka buat saudara kita yang kini menderita di bumi sana . Dalam soal ini jiwa dan pemikiran seolah disatukan tanpa halangan . Barisan Akademia , Pimpinan Presiden JTK Kolej Kediaman , Pimpinan Badan Pelajar , dan sesiapa sahaja turut menyuarakan rasa dan pandangan selaras dengan kenyataan-kenyataan yang disuarakan oleh pihak MPPUM sendiri . Adakah semua usaha ini lahir dalam diri atau sekadar untuk hari ini . Hanya kita yang punya jawapannya .

"Perang tidak menentukan siapa yang benar , perang menentukan siapa yang tinggal" - Bertrand Russel (1872 - 1970) . Dalam soal perjuangan ini , aku percaya aku tidak keseorangan . Berpesan pada diri dan pesanan bukan untuk manfaat diriku sendiri , medium apa jua yang digunakan bukan lagi medan tempur untuk menunding satu jari ke arah sesiapa kerana berbalik tundingan empat jari kembali ke arah diri kita . "Sekadar kecam tiada guna , ayuh berdemo . Mereka tak buat apa-apa . Mereka itu . Mereka ini . Sibuk soal mereka , kita sendiri bagaimana ?" Persoalan yang timbul juga bukan semata-mata untuk Kevin Carter yang telah memilih jalannya , tetapi juga kembali ke arah kita , "Apa yang anda buat untuk bantu saudara kita di sana ?" kerana percaturan jawapan bagi persoalan inilah yang bakal menentukan.. siapa yang bakal tinggal . 


Pelancaran Tabung Selamatkan Gaza oleh Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Malaya sesi 2012/2013 dan tabung ini telah dibawa bersama-sama semasa penjelajahan Minggu Mesra MPPUM di seluruh Universiti Malaya . Anda ingin turut menyumbang kepada tabung ini ? Maklumkan menerusi FB: http://www.facebook.com/mppum1213 / TWITTER: @mppum1213Dalam kepadatan ruang waktu yang diluangkan seawal pagi di dalam himpunan ini sebelum memulakan penjelajahan Minggu Mesra MPPUM hari ini (20 November 2012) . Berlangsung di PWTC , anjuran Perdana Global Peace Foundation (PGPF) dan ketika ini Presiden PGPF , Tun Dr. Mahathir Mohamad sedang berucap sebelum Gaza Emergency Fund dilancarkan .


Tun Dr. Siti Hasmah Hj. Mohd Ali sempat menyampaikan pesan kepada barisan pimpinan Izham Ismail Yang DiPertua MPPUM sesi 2012/2013 . Aku , 'setia' dalam 'usaha' untuk mendengar sama . Terkesan  mendengarkan bicaranya .

No comments: